Med Don Julio, Lime og Grapefrugt
18. oktober 2024
Denne elegante klassiker, der er Mexicos national drinks,
giver både en velkendte og nye Tequila drikkerer en frisk og
dejlig oplevelse med smagen af grapefrugt og Tequila.
Dette er vores simple og perfekte måde
at lave den lækre og nydelige Paloma.
Alkoholprocent: ca 7,5%
Genstande pr drink: ca 1
Palomas oprindelse er lidt af et mysterium, men man mener at de tidligste Palomaer er lavet i 1950’erne i Mexico. I 2012 kom der dog svar på dette mysterium. På Wikipedia blev skrevet en artikel om Palomas skaber. Dette var den amerikanske bartender Evan Harrison der blev krediterede med skabelsen af cocktailen i brochuren Popular Cocktails of the Rio Grande fra 1953. Artiklen fortæller også, at det var en rivaliserende bartender der havde lavet drinken til hans store kærlighed. I jalousi over, at han hverken kunne få hende eller blive krediteret cocktailen, tog han hendes og sit eget liv. Denne blodige historie blev hurtigt godtaget på internettet og i et par år, var det svaret på Palomas oprindelse. Problemet er at denne brochure ikke kan findes nogen steder og det eneste sted den refereres til er Wikipedia. Ydermere findes der faktisk en bartender der hedder Evan Harrison, men han blev født små 50 år efter at Palomaen efter sigende skulle være lavet. De fleste er derfor af denne overbevisning at Wikipedia siden er blevet skrevet af Evan Harrison og hans venner som en joke og folk har så spredt det falske budskab.
Efterfølgende blev Don Javier Delgado Corona krediteret med Palomaen. Det gav god mening da han også har lavet cocktailen Batanga og derudover var han også ejer af La Capilla som er den ældste bar i Jalisco. Det eneste problem ved denne teori var, at da Don Javier Delgado Corona fik nys om at han var manden bag Palomaen, skød han selv denne teori ned. Man skulle derfor starte forfra for at finde Palomas skaber.
Men er der kun en skaber af Palomaen?
Den sidste teori om Palomaens oprindelse taler ikke om en bartender der har lavet Palomaen. Denne teori taler ind i Mexicanernes tendens med at blande Tequila og Mezcal op med sodavand. Den første grapefrugts sodavand der blev eksporteret til Mexico, var Squirt og det var tilbage i 1950’erne at den først kom til landet. Man mener derfor at det har været en flydende overgang fra, at nogen har blandet Tequila og Squirt til at den blev en Paloma.
Paloma betyder på spansk: duen, og mange mener at dette er løsningen på Palomas oprindelse. Nogle tror dette referer til en mexicansk folkesang fra 1860’erne og andre tror det refererer til farven af cocktailen. Både navnet og oprindelsen er derfor stadig et mysterium den dag i dag.
1 Lowball / Rocks glas
1 Barspoon – ellers en tynd lang ske.
1 Jigger
1 Urtekniv
Cocktailen
3 Cl Tequila
2 Cl Limejuice
1 Cl sukkersirup
10 Cl Grapefrugts sodavand.
Isterninger
Garnish
1 Grapefrugt
Serveres så kold som muligt
Det er essentielt at vælge gode råvarer for at få de bedst mulige resultater. Valget af spiritus er derfor en hovedfaktor i en succesfuld cocktail. Dette gælder især når man laver cocktails med Tequila da forskellen på kvaliteten virkelig kan mærkes, både i smagen og dagen efter.
Vi anbefaler at bruge en Tequila som Don Julios Blanco Tequila. Denne Tequila er lavet på 100% blå agave og dette er noget der virkelig kan smages. 100% blå agave Tequila har en anden rundhed i smagen og har slet ikke denne harskhed man godt kan forbinde med Tequila hvis man f.eks. har drukket Sierra. Denne høje kvalitet gør også at mange der siger de ikke kan lide drinks med Tequila ændre mening efter de har drukket det med en 100% blå agave Tequila som Don Julio.
Limejuice smager bedst hvis det er friskpresset. Dette er på grund af den smagsændring der sker når limesaft oxideres. Derfor kan den limejuicens smag godt ændre sig fra den lækre friske smag til en mere bitter sur smag hvis det ikke bruges inden for et par dage.
Du får det bedst mulige resultat hvis dine isterninger er store og klare, da dette gør drinken hurtigere kold men også mindre vandet end hvis du brugte mindre isterninger.
Forberedelse (Garnish)
Skær begge ender af din grapefrugt.
Skær herefter grapefrugten midt over.
Skær en wedge af den ene halvdel og gem den til senere.
Metode:
Hæld Tequila, limejuice og sukkersirup ned i dit lowball glas.
Fyld glasset med isterninger – ideelt til det danner en lille bakke over glassets kant.
Hæld grapefrugts sodavand i til der er ca. en lillefingers bredde til kanten.
Rør godt rundt i drinken med din barspoon til siruppen er blandet godt rundt.
Læg din grapefrugts wedge ned langs siden af drinken og denne dejligt afkølede drink.
Af Carl-Ditlev Hirshals Schroll