Med Ypióca Reserva Ouro, Lime og rørsukker
21. oktober 2024
En simpel lækker drink til sommervarmen.
Der med sin friske og søde smag fører tankerne
til de hvide strande i Ipanema.
Vi viser her den meget simple måde
at lave Brasiliens nationaldrink på.
Alkoholprocent: ca 15-17%
Genstande pr drink: ca 1,5
Caipirinha stammer fra Brasilien, og den er i dag Brasiliens nationaldrink. Caipirinha kan spores tilbage til starten af det 20. århundrede hvor den spanske syge rasede over hele verden. Alle ville finde kuren på denne grusomme sygdom og i Brasilien var svaret en Caipirinha. Det lyder måske skørt at man tænker alkohol som medicin, men denne tanke var stadig udbredt over det meste af verden. Man kunne sågar få udskrevet whiskey, gin og andre alkoholer hos lægerne i USA under Prohibition. Det var derfor ikke skørt, at man tænkte en Caipirinha som en slags medicin. Derudover indeholder en Caipirinha naturlig en masse vitaminer på grund af de store mængder lime der er i drinken, men limejuice smager jo ikke godt i sig selv, men hvis man blander det med lidt rørsukker og Cachaça smager det straks bedre. Caipirinha gik hurtigt fra at være en medicin i de fattige dele af Brasilien til at blive en national drink. Caipirinhaen har dog ikke glemte sin ydmyge oprindelse og navnet Caipirinha betyder derfor også den lille landlige drink.
Cachaça er Brasiliens nationalspiritus, men den er relativt ukendt i resten af verden. Her er Cachaça’s fætter rom nemlig langt mere populært og dette gør at den ofte ryger i samme kategori som lys rom. Dette er dog dybt forkert for selvom der er mange ligheder mellem de to, spiritusser er de ikke det samme. Cachaça er lavet på saften fra sukkerrørene og kan spores tilbage til starten af 1500-tallet hvor portugiserne begyndte at starte sukkerrørs eksport i Brasilien og derfor har Cachaça nogenlunde den samme oprindelse som rom. Forskellen er dog at man ofte i romproduktion bruger restproduktet melasse, man får når sukker produceres. Dette gør at Cachaça får en mindre sød smag men det giver den også noget kant som man ikke får i rom. Nogen vil sige at Cachaça er en Rhum Agricole hvilket er typen af rom der produceres med sukkerrørs saft i stedet for melasse. Dette er dog ikke rigtigt for
Cachaça skal laves i Brasilien og derudover så er Cachaça omkring 100 år ældre end rom og dette er en anden grund til at det skal være i en kategori for sig.
1 Lowball / Rocks glas
1 Barspoon
1 Muddler
1 Urtekniv
Cocktailen
6 Limewedges
3 tsk rørsukker
Ca. 6 Cl Cachaça
Knust is
Garnish
1 Lime
Serveres så kold som muligt
I en simpel cocktail som Caipirinha er de få ingrediensers kvalitet yderst essentiel. Det er nemlig denne simplicitet med friske lækre råvarer der gør Caipirinha til en så populær cocktail.
Når du skal vælge en Cachaça er der mange valgmuligheder: er den pot- eller Coffey destilleret? Hvor høje skal procenterne være etc. Alt dette giver nogle forskellige smagsudtryk til din Cachaça og i sidste ende din Caipirinha. Vi anbefaler at bruge Ypióca Reserva Ouro, da den er indbegrebet på en god Cachaça. Dens alkoholprocent er på 38%, den har ligget på egefade i 2 år hvilket har givet den en god smag og rundhed.
Det er vigtigt at du bruger økologiske lime når du laver din Caipirinha fordi selve limen skal ned i cocktailen og det er derfor ikke så lækkert hvis du bruger limes hvor der er brugt en masse sprøjtemidler.
Vi anbefaler at bruge rørsukker, fordi det passer godt sammen med Cachaçaen der også lavet på sukkerrør. Det er også muligt at bruge normalt hvid sukker, men det giver ikke den samme smag som med rørsukker.
Forberedelse:
Skær begge ender at din lime.
Skær din lime midt over og lav 8 wedges. – 4 af hver halvdel.
Metode:
Læg 6 limewedges i dit lowballglas
Put 3 tsk rørsukker ned oven på limewedgesene.
Muddle lime og rørsukker godt sammen men uden at gøre det i alt for lang tid da dette kan få for meget bitterhed for skrællen ud i drinken.
Fyld dit lowball med knustis
Top drinken med Cachaça helst til der er ca. en lillefingersbredde til toppen. – ca. 6 cl.
Rør godt rundt i cocktailen til alt sukker og limesaften er mixet godt sammen med Cachaçaen.
Top den med knustis til er er en lille bakke på toppen.
Smid et sugerør i og læg en limewedge som garnish.
Af Carl-Ditlev Hirshals Schroll